Varför väljer unga självmord?

Läser på SVTs text-tv att antalet självmord sjunker i Sverige, men att de fortfarande ligger högt bland unga. Dessutom har självmordsförsöken bland unga ökat. Varför är det såhär? Något är fel med välfärdssverige när så pass många unga dagligen funderar på att ta sitt liv.

Varför funderar alla dessa unga människor på att ta sitt liv? Vad kan vi göra för att förändra detta?

Det finns de som skyller många av självmorden på internet, att saker sprids fortare och att man saknar de fysiska mötena. Jag skulle samtidigt säga att internet räddat många liv. Att må dåligt och kunna få vara vara anonym och diskutera hur man mår över internet kan hjälpa många. Det är lättare att via internet hitta flera som känner likadant. Samtidigt så kan det självklart slå åt andra hållet, det är ju lättare att skriva något taskigt i en chat än att sägadet i verkliga livet. Jag har själv blivit hotad till livet i ett diskussionsforum för inte så länge sen.

Det allra viktigaste tror jag är att skapa en bra relation med stor tillit till unga, att försöka lyssna på de signaler som unga sänder ut. Det kommer aldrig finnas en universallösning för att nå nollvisionen, men många olika insatser kan göra stor skillnad. Jag tror att fritidsgårdarnas inträde på t.ex facebook gör mycket. Liksom BRIS och andra organisationers internetanpassning.

Vi måste tillsammans stoppa mobbing, få alla att känna att de duger som de är och sluta pressa barnen i ung ålder. Detta är inte lätt, men det går att förändra små saker i vardagen. Det är dock inte tillräckligt, vi måste även göra det mer accepterat att gå till psykolog och kurator, det är alldeles för många som drar sig från att prata om hur man mår. Ett sätt är att ge mer resurser till organisationer som BRIS, de får dagligen in en mängd samtal och meddelanden från unga som mår dåligt.

Media: SVT , SvD , DN , GP
Bloggar: Ludmilla , Röda Malmö , Dennis

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s